Większość ludzi zakłada, że wyciąg z konopi zwiększa głód, zamiast go hamować. Jednak ten efekt jest związany z innym kannabinoidem o nazwie THC (tetrahydrokannabinol), który jest również przyczyną psychoaktywnych efektów marihuany.
CBD jest inny, niepsychoaktywny i ma zupełnie inny wpływ na apetyt i metabolizm. Oba te elementy są silnie związane ze wzrostem i utratą wagi.
Liczne studia przypadków, a także wyniki niezależnych badań wykazały, że stosowanie CBD wiąże się z obniżeniem wskaźnika masy ciała (BMI), mniejszą masą ciała i obwodem talii. Nie oznacza to, że powinniście porzucić swoją dietę i polegać wyłącznie na CBD. Możecie jednak dodać olej CBD do swojego trybu życia, aby uzyskać lepsze efekty.
W tym artykule omówię każdy aspekt związany z CBD i utratą wagi. Czy jesteście gotowi?
Jak olej CBD może pomóc w utracie wagi?
Powód, dla którego ludzie przybierają na wadze, jest prosty. Przyjmujemy więcej kalorii, niż wydatkujemy.
Jednak na naszą zdolność do spalania tłuszczu wpływa wiele czynników, a zaburzony metabolizm często wynika z braku równowagi hormonalnej i zmian we wzorcach metabolicznych, stanu zapalnego i funkcjonowania układu endokannabinoidowego.
Stała utrata wagi wymaga przywrócenia w organizmie zdrowej równowagi między układem pokarmowym, odpornościowym i nerwowym. ECS jest pomostem między nimi wszystkimi.
Jak więc można modulować układ endokannabinoidowy za pomocą CBD? Co mówią badania na temat stosowania oleju CBD w odchudzaniu? Poznajmy najnowsze badania, aby dowiedzieć się więcej.
CBD hamuje apetyt
Wielu zwolenników CBD twierdzi, że związek ten może pomóc w utracie wagi poprzez zmniejszenie apetytu.
Większość ludzi łączy konopie indyjskie z pobudzaniem apetytu, ponieważ osoby palące trawkę mają tendencję do odczuwania większego głodu niż zwykle. Prawdą jest, że THC może wywoływać głód, ale CBD tego nie robi.
THC aktywuje receptory kannabinoidowe CB1 w organizmie, wywołując szereg efektów, w tym zwiększony apetyt. Jednak według badania z 2018 r. antagoniści receptora CB1 mogą pomóc w zmniejszeniu apetytu i kontrolowaniu otyłości, ponieważ blokują lub dezaktywują receptor.
Chociaż CBD nie dezaktywuje bezpośrednio receptorów CB1, może działać na inne cząsteczki skłaniające do ich blokowania. Wyłączenie tych receptorów może pomóc ograniczyć apetyt i zapobiec objadaniu się u niektórych osób.
W badaniu na zwierzętach opublikowanym w 2012 r. wykazano, że podawanie CBD szczurom zmniejszyło ich apetyt. Chociaż wiele niepotwierdzonych dowodów przemawia za stosowaniem CBD i hamowaniem apetytu, nie przeprowadzono jeszcze żadnych badań na ten temat u ludzi.
CBD powoduje brązowienie tłuszczu
Zwolennicy twierdzą również, że CBD może przekształcać biały tłuszcz w brązowy, co może poprawić zdolność organizmu do spalania kalorii.
Biały tłuszcz jest odpowiedzialny za zwiększenie ryzyka wystąpienia wielu przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca czy choroby serca. Proces brązowienia tłuszczu może przynieść korzyści również w innych obszarach zdrowia.
Badanie przeprowadzone w 2016 r. potwierdza tezę o przemianie tłuszczu. Naukowcy biorący udział w tym badaniu stwierdzili, że olejek CBD może wpływać na to, jak organizm wchodzi w interakcje z tłuszczem na wielu różnych poziomach.
CBD nie tylko pomogło przekształcić białe komórki tłuszczowe w brązowe komórki tłuszczowe, ale także spowodowało bardziej efektywny rozkład tłuszczów w organizmie.
Brązowe komórki tłuszczowe są bardziej aktywne niż ich białe odpowiedniki. Spalają energię w postaci ciepła, stymulując termogenezę, a tym samym pomagając organizmowi spalić więcej kalorii.
CBD zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych
Według badania z 2018 roku otyłość może wywoływać kilka zaburzeń metabolicznych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca typu 2.
Dzieje się tak poprzez nadmierną aktywację receptorów CB w organizmie. Kiedy receptory CB1 są nadmiernie pobudzone w tkance tłuszczowej w całym organizmie, może to przyczynić się do nadwagi i wyżej wymienionych objawów metabolicznych.
Ponieważ CBD może blokować receptory CB1, może również zmniejszać ryzyko otyłości. Przegląd publikacji Cannabis and Cannabinoid Research wspomina o kilku przeprowadzonych w przeszłości badaniach dotyczących CBD i czynników metabolicznych, głównie na gryzoniach.
Na przykład u osób, którym podawano CBD, stwierdzono obniżenie poziomu cholesterolu o 25% z upływem czasu. Ponadto przeciwzapalne i przeciwutleniające działanie CBD obniżyło poziom cukru we krwi i poprawiło markery zdrowia wątroby.
CBD pomaga w walce z insulinoopornością
Insulinooporność jest niemal nieodłączną cechą otyłości i cukrzycy.
Zdrowy proces przemiany materii przebiega według prostego schematu:
spożywamy pokarm,
poziom cukru we krwi wzrasta,
trzustka uwalnia insulinę, która przenosi glukozę do komórek ciała,
komórki wykorzystują glukozę jako źródło energii.
Jeśli nasze nawyki żywieniowe stale dostarczają nadmiar glukozy, system przestaje funkcjonować. Ponieważ komórki ciała nie są w stanie wytrzymać większej ilości glukozy, stają się odporne na działanie insuliny, która pompuje cukier prosty do komórki.
Przy niebezpiecznie wysokim poziomie glukozy we krwi trzustka zaczyna wydzielać jeszcze więcej insuliny. W końcu niezwykle intensywna produkcja insuliny powoduje gwałtowne obniżenie poziomu glukozy.
Dlatego właśnie osoby cierpiące na insulinooporność mają tendencję do doświadczania „kolejki górskiej glukozy we krwi”, czyli odczuwania głodu i ospałości.
Niezdrowy metabolizm przebiega w następujący sposób:
spożywamy pokarm,
poziom cukru we krwi wzrasta,
trzustka uwalnia insulinę, aby przenieść glukozę do komórek,
insulina nie działa,
poziom cukru we krwi nadal rośnie,
do akcji wkracza wątroba, która przekształca cukier w tłuszcz, aby chronić organizm przed wysokim poziomem cukru,
komórki nadal potrzebują cukru na energię i pobudzają apetyt,
proces trwa nadal.
Badanie z 2018 r. wykazało, że kannabinoidy, takie jak THC, CBD i CBN, zwiększają potencjał komórek do wchłaniania glukozy, działając nawet lepiej niż metformina, powszechnie przepisywany lek na wysoki poziom cukru. Jeśli możemy wchłaniać cukier z krwi wtedy, kiedy go potrzebujemy, mniej przekształcamy go w tłuszcz i rzadziej odczuwamy głód.
CBD może naprawić zaburzenia funkcjonowania mitochondriów
Mitochondria pełnią rolę fabryk energii dla komórek. Kiedy insulina dostarcza glukozę do komórek, mitochondria wykorzystują ją do produkcji „paliwa” dla ciała i mózgu. Kiedy jednak dochodzi do insulinooporności, możliwości mitochondriów również zostają upośledzone.
Dysfunkcja mitochondriów występuje w większości schorzeń, w tym w zaburzeniach równowagi poziomu glukozy i może być poważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju nowotworów. Zdrowe mitochondria z kolei gwarantują długotrwałą witalność.
W badaniu laboratoryjnym z 2016 roku zbadano wpływ CBD na funkcje metaboliczne kultur komórek tłuszczowych. W badaniu odnotowano znaczną poprawę funkcji mitochondrialnych po podaniu CBD.
CBD zmniejsza stan zapalny
CBD ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne. Dysfunkcja metaboliczna często wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym. Trzustka jest jednym z najbardziej zagrożonych narządów u osób otyłych i chorych na cukrzycę.
Nadaktywność trzustki, która stara się wydzielać dodatkowe ilości insuliny, może powodować stan zapalny w całym gruczole. Ten przewlekły stan zapalny może uszkodzić komórki beta, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny.
Ponieważ organizm nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości insuliny, przybliża to nas o krok do cukrzycy i otyłości.
Jak wykazały badania z 2016 roku, istnieje wyraźny związek między stanem zapalnym a nadmiernie pobudzonym układem endokannabinoidowym. Stosowanie CBD może pomóc naprawić tę dysfunkcję. Antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie CBD ogranicza stan zapalny i potencjalnie chroni trzustkę przed uszkodzeniem – zmniejszając ryzyko cukrzycy.
CBD naprawia uszkodzoną wątrobę
Innym powszechnym wskaźnikiem otyłości i cukrzycy jest uszkodzenie komórek wątroby. Wątroba odgrywa istotną rolę w przemianie zmagazynowanych i możliwych do wykorzystania zasobów energetycznych organizmu.
Przeciążenie wątroby wysokim spożyciem cukru może okazać się katastrofalne w skutkach dla tego układu. Stan zapalny w wątrobie jest wskaźnikiem rozpoczynającej się dysfunkcji i może prowadzić do niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.
W 2015 roku naukowcy przeprowadzili badanie dotyczące wpływu CBD i THCV na dysfunkcję metaboliczną i przewlekłe uszkodzenie wątroby.
Wyniki sugerowały, że te niepsychoaktywne kannabinoidy zmniejszają gromadzenie się trójglicerydów w wątrobie. Ponadto obniżyły one ciśnienie krwi i poprawiły odporność na insulinę u ludzi z cukrzycą typu 2. Naukowcy przypisali częściową zasługę za tę poprawę właściwościom przeciwzapalnym CBD.
Utrata wagi a układ endokannabinoidowy
Lepszy stosunek mięśni do tłuszczu u osób używających konopi indyjskich w porównaniu z osobami, które ich nie używają, może wydawać się sprzeczny z intuicją. Jednak koncepcję tę można łatwo wyjaśnić dzięki mechanizmowi działania układu endokannabinoidowego (ECS).
ECS to złożona sieć receptorów i neuroprzekaźników występujących w całym organizmie, ale największe ich stężenie występuje w układzie nerwowym i odpornościowym.
Do neuroprzekaźników należą cząsteczki zwane endokannabinoidami. Organizm uwalnia je, aby wysyłać wiadomości do komórek za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych. Kannabinoidy roślinne (lub fitokannabinoidy) takie jak CBD lub THC działają podobnie jak endokannabinoidy.
Układ endokannabinoidowy kontroluje wiele procesów życiowych, w tym nastrój, pamięć, stany zapalne, percepcję zmysłową, funkcje poznawcze, temperaturę ciała, apetyt i wiele innych.
Zadaniem układu endokannabinoidowego jest utrzymanie równowagi we wszystkich powyższych funkcjach. Gdy równowaga ta zostaje zachwiana, występuje niedostateczna lub nadmierna aktywność układu endokannabinoidowego, co prowadzi do zaburzeń jego funkcjonowania.
Wiele badań wskazuje na to, że w przypadku cukrzycy, zespołu metabolicznego i otyłości istnieją solidne dowody na istnienie zaburzeń w układzie endokannabinoidowym.
Czy istnieją obawy związane z CBD i wzrostem wagi?
Główne obawy związane z CBD i przyrostem masy ciała wynikają z obawy, że konopie indyjskie i ich związki mogą pobudzać apetyt.
Jak już wspomniałem, ta cecha jest typowa dla szczepów i produktów marihuany o wysokiej zawartości THC. W oleju CBD pochodzącym z konopi siewnej poziom THC nie przekracza 0,2%, co nie wystarcza do aktywacji receptorów CB1 do tego stopnia, abyśmy mogli opróżnić całą lodówkę.
Krótko mówiąc, nie. Przybieranie na wadze nie powinno być powodem do zmartwień przy przyjmowaniu oleju CBD, o ile nie zawiera on więcej niż śladowe ilości THC.
Podsumowanie
Rosnąca liczba dowodów wskazuje na to, że zdrowy układ endokannabinoidowy jest powiązany z naszą wydajnością metaboliczną. Naukowcy twierdzą, że poziom aktywności endokannabinoidów powinien być nowym markerem zdrowia metabolicznego.
Według najnowszych badań istnieją duże szanse na opracowanie potencjalnych metod leczenia otyłości i cukrzycy opartych na kannabinoidach.
Należy jednak pamiętać, że olej CBD nie powinien być stosowany jako substytut zrównoważonej diety. Jeśli chcesz wprowadzić zmiany w swoim organizmie, zacznij od poprawy nawyków żywieniowych.
Mam nadzieję, że ten artykuł pozwolił Wam lepiej zrozumieć związek między CBD a utratą wagi. Dajcie mi znać, w jaki sposób włączyliście olej CBD do waszej codziennej rutyny!
Bibliografia
Dong, Z., Gong, H., Chen, Y., Wu, H., Wu, J., Deng, Y., & Song, X. LH-21, A Peripheral Cannabinoid Receptor 1 Antagonist, Exerts Favorable Metabolic Modulation Including Antihypertensive Effect in KKAy Mice by Regulating Inflammatory Cytokines and Adipokines on Adipose Tissue. Frontiers in endocrinology, (2018).
Farrimond, J.A., Whalley, B.J., Williams, C.M. Cannabinol and Cannabidiol Exert Opposing effects on Rat Feeding Patterns. Psychopharmacology (Berlin), (2012).
Gruden, G., Barutta, F., Kunos, G., & Pacher, P. Role of the endocannabinoid system in diabetes and diabetic complications. British journal of pharmacology, (2016).
Iffland, K., & Grotenhermen, F. An Update on Safety and Side Effects of Cannabidiol: A Review of Clinical Data and Relevant Animal Studies. Cannabis and cannabinoid research, (2017).
Parray, H.A., Yun, J.W. Cannabidiol Promotes Browning in 3T3-L1 Adipocytes. Molecular and Cellular Biochemistry, (2016).
Ramlugon, S., Levendal, R.A., Frost, C.L. Time-dependent Effect of Phytocannabinoid Treatments in Fat Cells. Phytotherapy Research, (2018).
Rossi, F., Punzo, F., Umano, G. R., Argenziano, M., & Miraglia Del Giudice, E. Role of Cannabinoids in Obesity. International journal of molecular sciences, (2018).
Silvestri, C., Paris, D., Martella, A., Melck, D., Guadagnino, I., Cawthorne, M., Motta, A. & Di Marzo, V. Two Non-psychoactive Cannabinoids Reduce Intracellular Lipid Levels and InhibitHepatosteatosis. Journal of Hepatology, (2015).